Kuchnia

do pieczywa

jadłonomia · roślinne przepisy: Najprostsza pasta słonecznikowa

Składniki:
•200 g słonecznika / 1 1/2 szklanki
•5 suszonych pomidorów
•pęczek pietruszki, zgrzebnie posiekany
•2 ząbki czosnku
•3 łyżki soku z cytryny
•2 - 4 łyżki wody
•sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
1.Ziarna słonecznika namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano odcedzić i opłukać.
2.Do naczynia blendera wrzucić namoczony słonecznik, suszone pomidory, sok z cytryny, pietruszkę i czosnek. Wszystko zmiksować na gęstą i grudkowatą pastę.
3.Dolać dwie łyżki wody i miksować nadal, w razie potrzeby dodać kolejne 2 łyżki i miksować aż do uzyskania gładkiej, lekkiej pasty. Doprawić do smaku sporą ilością soli i czarnego pieprzu, porządnie zblendować i przełożyć do czystego słoiczka. Przechowywać w lodówce przez 3 - 4 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation