Święta i uroczystości

wielkanoc

Babka marmurkowa - PRZEPIS KTÓRY ZAWSZE WYCHODZI - Beszamel.se.pl



50 dag mąki

35 dag cukru

25 dag masła

4 jajka

szklanka śmietany 12% tłuszczu

3 łyżki kakao

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

cukier wanilinowy

DEKORACJA:

cukier puder do posypania

LUB:

gotowa polewa z białej czekolady

gotowa polewa z ciemnej czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj 25 dag cukru, żółtka, cukier wanilinowy. Dokładnie zmiksuj. Mąkę przesiej przez sito, połącz z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypuj do ciasta, dodając śmietanę. Utrzyj na gładkie ciasto.

Białka jajek ubij na sztywną pianę. Partiami dodawaj do utartego ciasta. Delikatnie mieszaj, aż powstanie jednolita masa.

Ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej wsyp kakao i pozostały cukier (10 dag). Wymieszaj.

Formę do pieczenia natłuść od wewnątrz i wysyp tartą bułką. Przełóż do formy ciasto jasne, przykryj je ciemnym. Delikatnie przemieszaj warstwy patyczkiem lub widelcem.

Wstaw babkę do piekarnika podgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 50-60 minut.

Upieczone, przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub posmaruj rozpuszczoną białą polewą. Gdy zastygnie, udekoruj ciemną polewą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation