Kuchnia

Przepisy

DESER KAKAOWY Z MARAKUJĄ I GRUSZKAMI
przepis z książki DIVINE CHOCOLATE DESSERTS Jose Marechal
5 porcji

DŻEM
7 gruszek
3 marakuje
35 g cukru
sok z cytryny

MUS KAKAOWY
1 czubata łyżeczka żelatyny
250 ml mleka
100 ml śmietanki 30%
4 żółtka
100 g cukru pudru
20 g mąki kukurydzianej
20 g kakao
2 białka

Gruszki obrać a następnie odciąć ich góry, skropić sokiem z cytryny i odstawić. Ilość potrzebnych gór gruszek zależy od ilości przygotowywanych deserów, ja przygotowałam 5 sztuk. Doły gruszek pociąć w kostkę. Cukier wrzucić na patelnie z grubym dnem po czym doprowadzić go do postaci karmelu, pamiętać aby w trakcie nie mieszać cukru. Gdy z cukru zrobi się karmel na patelnie dorzucić pocięte wcześniej gruszki. Smażyć je około 10 minut. W tym czasie marakuje przeciąć na pół, wydrążyć ich miąższ, który następnie należy dorzucić do smażących się gruszek. Całość smażyć do osiągnięcia konsystencji dżemu, około 15 minut. Po czym odstawić do ostygnięcia.
Żelatynę namoczyć na około 10 minut w małej ilości wody. Po tym czasie podgrzać na małym ogniu ciągle mieszając do czasu aż żelatyna się rozpuści.
W garnku umieścić mleko oraz śmietankę. Całość zagotować. W międzyczasie ubić żółtka z 50 g cukru pudru. Na koniec dorzucić mąkę kukurydzianą oraz kakao. Garnek ze śmietanką zestawić z palnika i powoli dodawać mieszaninę żółtek, mąki i kakao cały czas mieszając energicznie, uważając aby żółtka się nie ścięły. Następnie umieścić całość ponownie na palniku i podgrzewać nie doprowadzając do wrzenia około 7 minut, ciągle mieszając. Całość przelać do nowego garnka, aby przestało się gotować i dodać żelatynę, dokładnie wymieszać.
Ubić białka jajek dodając stopniowo resztę cukru pudru. Gdy masa kakaowa przestygnie połączyć delikatnie ubite białka z jeszcze ciepłą masą.
W szklankach na dnie umieścić dżem gruszkowo-marakujowy, na górze umieścić mus kakaowy po czym wetknąć od góry przygotowane wcześniej góry gruszek. Całość umieścić na lodówce na minimum godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation