Kuchnia

kuchnia

Cake Caprice: Wafle z galaretkąWafle z galaretką
1 paczka wafli/andrutów suchych tzw. tortowych
250 g masła/margaryny
250 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1 czubata łyżka cukru
2 galaretki w ulubionym smaku (użyłam wiśniowych)
szczypta barwnika spożywczego dla wzmocnienia koloru (można pominąć)
W rondelku rozpuścić margarynę.
Wsypać cukier i powoli podgrzewając całkowicie go rozpuścić.
Nadal podgrzewając wlać śmietanę - dokładnie wymieszać.
Ciągle podgrzewając wsypać galaretki.
Dokładnie wymieszać do całkowitego ich rozpuszczenia.
Zagotować.

Gorącą masą przekładać wafle.
Przełożony wafel obciążyć (np. deską i książką) i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia masy.

Dodatkowo
4-5 kostek białej czekolady
maczek cukrowy
Wystudzony wafel porcjować wg upodobania.
Kanciki wafelków zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie i maczać w maczku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation