Kuchnia

jedzenie

Naleśniki nadziewane kurczakiem, szpinakiem i grzybami / Savory crepes filled with chicken, spinach and mushrooms

kładniki na naleśniki:

1 szklanka mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
2 łyżki roztopionego masła
1/2 łyżeczka masła, najlepiej klarowanego, do smażenia

Składniki na nadzienie:

2 szklanki upieczonego kurczaka, podzielonego na najlepiej na włókna lub pokrojonego w kostkę
2 łyżeczki oleju rzepakowego
200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
4 ubite szklanki liści młodego szpinaku
1 szklanka startej mozzarelli

Składniki na sos:

1 szklanka mleka
1 łyżka mąki kukurydzianej lub skrobi kukurydzianej
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
1/2 szklanki startego sera (np. mozzarelli lub innego ulubionego żółtego)

Przygotowanie naleśników:

W jednej misce wymieszaj mąkę z solą, w drugiej roztrzep jajka z mlekiem, wodą i masłem. Bardzo dokładnie wymieszaj masę jajeczną z mąką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na średnim ogniu, na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego. Wylej na nią chochlę ciasta, i poruszając patelnią rozprowadź je równomiernie na jej dnie. Smaż do zarumienienia przez ok. 2 min po czym przełóż na drugą stronę i podsmaż kolejną minutę także do zarumienienia. Przełóż usmażonego naleśnika na talerz i powtórz smażenie z resztą ciasta.

Przygotowanie nadzienia:

Na średnim ogniu rozgrzej na patelni olej rzepakowy, po czym włóż pieczarki. Smaż do zarumienienia, około 4-5 minut, po czym dopraw solą i pieprzem i przełóż je do miseczki.
Na tej samej patelni rozgrzej kolejną łyżeczkę oleju i włóż szpinak. Smaż do “zwiędnięcia”, około 2 minut. Dopraw go solą i pieprzem i zdejmij patelnię z ognia.
Na rozłożone naleśniki wyłóż równomiernie kurczaka, pieczarki, szpinak i mozzarellę. Zawiń górę i dół każdego naleśnika i zroluj. Ułóż łączeniem do dołu w naczyniu żaroodpornym.
Włóż naczynie do nagrzanego do 180 oC piekarnika i zapiekaj przez 8-10 minut, aż ser w środku się rozpuści a wierzch naleśników lekko zarumieni.

Przygotowanie sosu:

W trakcie pieczenia naleśników przygotuj sos. W małym rondelku wymieszaj trzepaczką mleko i mąkę kukurydzianą. Następnie wmieszaj masło, sól i pieprz.
Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 1 minutę cały czas mieszając trzepaczką. Wsypuj po trochu stary ser, aż się ładnie rozpuści i powstanie gładki sos. Zdejmij go z ognia, przykryj i odstaw.
Podawaj zapieczone naleśniki polane sosem serowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation