Kuchnia

surówki i sałatki

Sałatka z cieciorką

Cieciorka, jedna z pierwszych roślin z rodziny bobowatych uprawianych przez człowieka, powoli wraca znowu do łask, coraz częściej trafia na nasze stoły. Jest znakomitym dodatkiem do sałatek, kuskusu, dań warzywnych, można z niej robić tak zwany hummus, mający swoje kulinarne korzenie w Libanie.
Cieciorka (ciecierzyca) jest bardzo popularna na Bliskim Wschodzie, gdzie robi się z niej mąkę oraz całe mnóstwo różnych potraw. W Polsce bez problemu można ją kupić, nawet w bardzo wygodnej formie, w puszkach. Wystarczy odsączyć z zalewy i już jest gotowa do spożycia.

Składniki:

260 g pomidorów
1 puszka cieciorki
100 g zielonego ogórka
100 g czerwonej papryki
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny
2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego typ grecki Light
bazylia, sól


Czerwoną cebulę obrać i drobniutko poszatkować, przełożyć do miski. Dodać dobrze odsączoną cieciorkę. Pomidory, ogórka i paprykę pokroić na kawałki, dodać do cieciorki. Skropić całość sokiem z cytryny, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, jogurt naturalny, bazylię i sól do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation