Uroda
Uroda
Białko w diecie - 6 najczęściej powtarzanych mitów
1. Najwięcej białka ma mleko
Fałsz: najbogatsze źródła tego składnika to mięso i wędliny, ryby, a także sery żółte, twarogowe, orzechy, pestki dyni, słonecznik oraz soja i warzywa strączkowe. Zawierają one nawet do 20% białka. Produkty zbożowe mają do 14% białka, a najmniej warzywa i owoce, z wyjątkiem strączkowych.
2. Źródłem najbardziej wartościowego białka jest mięso
Fałsz: najbardziej wartościowe białko znajdziemy w… jajku kurzym. Ma ono wszystkie niezbędne aminokwasy i to w dużych ilościach. Uznaje się je za wzorzec białka, podobnie jak to z mleka kobiecego. Ich skład jest najbardziej zbliżony do składu białek, które budują nasz organizm.
3. Dzieci na diecie wegetariańskiej rosną wolniej, bo jedzą za mało białka
Fałsz: wbrew obiegowej opinii prawidłowo zbilansowane posiłki wegetariańskie mogą dostarczać komplet aminokwasów. Okazuje się, że wszystkie nieprzetworzone produkty roślinne, zwłaszcza warzywa strączkowe, zawierają aminokwasy, ale w mniejszych ilościach w porównaniu z produktami zwierzęcymi. Dlatego trzeba jeść je w większych ilościach.
4. Białko nie ma wpływu na naszą sylwetkę
Fałsz: białko wykazuje właściwości odchudzające. Trawienie i przyswajanie posiłków wysokobiałkowych kosztuje sporo energii. Czerpiemy ją
z tkanki tłuszczowej, co ułatwia odchudzanie i przyspiesza metabolizm. Wysokobiałkowe dania dają także uczucie sytości na dłużej w porównaniu z posiłkami zawierającymi węglowodany (np. owoce).
5. Nadmiar białka nie szkodzi
Fałsz: wysokobiałkowe diety mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Wysokobiałkowe diety odchudzające rzeczywiście pomagają schudnąć. Koszt sukcesu jest jednak wysoki. W czasie spalania białka powstaje dużo toksycznych dla organizmu produktów przemiany materii, np. mocznik, które muszą zostać „zutylizowane” i wydalone. Odpowiadają za to wątroba i nerki. Jeśli białka jest za dużo w diecie, organy te są mocno obciążone.
6. Każdy potrzebuje tyle samo protein
Fałsz: przyjmuje się wprawdzie, że zdrowy dorosły człowiek potrzebuje dziennie ok. 1 g białka na kilogram masy ciała. Nawet 2 razy więcej białka potrzebują jednak osoby cierpiące na nadczynność tarczycy. Nieco więcej potrzeba dzieciom i młodzieży, kobietom w ciąży i karmiącym piersią oraz rekonwalescentom po operacjach, urazach i złamaniach, a także osobom pracujących fizycznie, intensywnie trenującym i sportowcom.
MA==