Święta i uroczystości

Wielkanoc

Mazurek Snickers - Last Minute http://goo.gl/lUCcH2
Składniki

Spód:

140 g masła
200 g mąki
1 jajko
80 g cukru

Warstwa kajmakowa:

1 puszka kajmaku
1 szklanka orzechów ziemnych

Polewa czekoladowa:

200 g mlecznej czekolady
3 łyżki słodkiej śmietanki

Lukier:

1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka wody

Przygotowanie

Spód:

Do miski przesiej mąkę i wsyp cukier. Palcami wetrzyj w mieszankę posiekane, zimne masło tak, żeby konsystencja przypominała drobno zmieloną bułkę tartą. W środku zrób wgłębienie i dodaj roztrzepane jajko, wszystko wymieszaj szybko łyżką lub nożem, żeby powstała bryła ciasta. Wg uznania, możesz dodać 2 łyżki śmietanki lub zimnej wody. Ciasto zagnieć, następnie wylep nim przygotowaną formę posmarowaną masłem, wyłożoną papierem do pieczenia na samym dnie i dwóch przeciwległych bokach. Nagrzej piekarnik do 190 stopni i piecz spód przez ok 12 minut. Następnie wyjmij i wystudź.

Wierzch:

Kajmak lekko podgrzej, tylko żeby miał półpłynną konsystencję, rozprowadź na kruchym spodzie i posyp orzeszkami. Czekoladę ze śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej, polej nią ciasto. Odstaw do całkowitego zastygnięcia. Składniki na lukier dobrze wymieszaj (jeśli jest zbyt gęsty dodaj kilka kropel wody) i na zastygniętej czekoladzie porób nim dowolne wzorki.

Ciasto pokrój na kwadraty i podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation