Kuchnia

Wędliny

Schab w soli - przepis ze Smaker.pl



Dodatki Przepis na:
Schab w soli
Przepis dnia 2015-01-19
Schab w soli

Autor: marysiaz

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3366

Dodano: 13.01.2015

Odsłon: 73364
To już chyba będzie 2 rok, gdy nie kupuję wędlin w sklepie. Po prostu robię je sama. A prawda jest taka, że nic nie zastąpi tych zrobionych we własnej kuchni :) I to jest naprawdę uzależniające. Kolejny przepis na domowy schab dostałam od mojej mamy. Może mięso po upieczeniu nie należy do najwilgotniejszych, ale jego smak jest powalający. Polecam w ten sposób przyrządzić również karkówkę.
Składniki

2 kg schabu
5 ząbków czosnku
1/2 słoika musztary dijon
opakowanie ziół prowansalskich
1/2 kg soli

5-6 os. 60 min łatwe tanie
Przygotowanie

Schab dokładnie myjemy i oczyszczamy. Cienkim widelcem nakłuwamy mięso od góry i od spodu. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę.

Mięso dokładnie nacieramy przyprawami w kolejności: czosnek - musztarda - zioła, a następnie zawijamy w rękaw do pieczenia i chowamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Na dużą blachę wysypujemy 1/2 kg soli. Spód rękawa w którym znajduje się mięso odcinamy. Schab układamy na soli (musimy zadbać o to, aby folia z reszty mięsa się nie zsunęła, inaczej podczas pieczenia może nam się trochę przypalić).

Schab pieczemy 2 godz. w 180*C. Na ostatnie 10 minut pieczenia ściągamy folię.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation