Kuchnia

przepisy jedzenie

Pieczeń rzymska czyli klops - Beszamel.se.pl



Pieczeń rzymska brzmi obco? Nieprawda, to nasz swojski klops, czyli pieczeń z mielonego mięsa. Tu proponujemy wersję z warzywami - doskonały jako przystawka na świąteczny stół albo jako danie obiadowe na ciepło.

Koniec reklamy za 127s
Zamknij za 12 s
Składniki

50 dkg mieszanego mięsa wieprzowego i wołowego w kawałkach np. gulaszowego

2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera korzeniowego z gotowania bulionu

3 dkg cebuli

4 dkg bułki

2 jaja

3 dkg bułki tartej

sól, pieprz

3 liście laurowe

4 dkg tłuszczu do wysmarowania formy

4 plasterki boczku

Przygotowanie krok po kroku:

Bułkę namoczyć, lekko odcisnąć.

Cebulę obrać, pokrajać w talarki, zasmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Mięso opłukać, razem z bułką i cebulą i warzywami przepuścić przez maszynkę.

Dodać jaja, sól, pieprz i wyrobić na jednolitą masę. Formę keksówkę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą. Na dnie ułożyć rzędem 3 liście laurowe. Wyłożyć mięso, wyrównać, na wierzch położyć plastry boczku.

Wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 40 minut w temp 160oC. Przed wyjęciem sprawdzić suchym patyczkiem, czy mięso jest równomiernie upieczone.

Po upieczeniu ostudzić, krajać w poprzek w plastry grubości 1-1,5 cm. Mięso ułożyć rzędem na długim półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki. Podawać z ostrym zimnym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation