Kuchnia

przepisy

SKŁADNIKI na 4 porcje:
1 sałata lodowa
1 pierś z kurczaka
250 g pomidorków koktajlowych
sól i pieprz do smaku
pomidorki koktajlowe
1 czerwona cebula
1 jajko + 1 łyżka mleka
płatki pełnoziarniste Corn Flakes Lubella
½ łyżeczka ostrej czerwonej papryki
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Płatki pełnoziarniste Corn Flakes Lubella wraz z papryką wsypujemy do woreczka i rozdrabniamy za pomocą tłuczka do mięsa, następnie wykładamy na talerz. Mix ziaren prażymy na suchej rozgrzanej patelni.
Pierś kurczaka kroimy na pół, wkładamy między folię spożywczą i dokładnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószamy je solą i pieprzem, zanurzamy w rozbitym z 1 łyżką mleka jajku i panierujemy w panierce z pełnoziarnistych płatków kukurydzianych lub w bułce tartej. Smażymy kotlety z kurczaka na patelni z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu układamy je na papierowym ręczniku aby usunąć nadmiar oleju, następnie drobiowe kotlety kroimy w cieniutkie paseczki.
Połowę drobno pokrojonej sałaty lodowej wsypujemy do szklanej misce, układamy część pokrojonych piersi kurczaka, połówki pomidorków i piórka czerwonej cebuli i robimy kolejną taką samą warstwę z sałaty, pomidorów, cebuli i pasków kurczaka. Całość posypujemy mixem pestek (dynia, słonecznik, orzeszki pini) i skrapiamy sosem winegret.

Klasyczny sos winegret (vinaigrette) to tzw. emulsja, która powstaje przez ubijanie oliwy lub oleju z octem lub sokiem z cytryny, który może być uzupełniony dodatkiem musztardy, miodu lub cukru pudru, suszonych lub świeżych ziół, oraz czosnku.

Sos do tej chrupiącej sałatki z panierowanym kurczakiem został wzbogacony o musztardę, miód i zioła prowansalskie. Polecam też sos a la hwinegret z tego przepisu:

Składniki sosu winegret:

3 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
szczypta soli
szczypta czarnego pieprzu
łyżeczka musztardy dijon,
łyżeczka miodu
oraz szczypta ziół prowansalskich

Do zakręcanego słoiczka wlewamy oliwę i ocet jabłkowy, dodajemy miód i przyprawy, zakręcamy i potrząsamy aż wszystkie składniki sosu się połączą.

Tak przygotowanym sosem winegret polewamy kruchą sałatkę z panierowanym kurczakiem tuż przed samym podaniem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation