Kuchnia

kuchnia

Sałatka z pieczonym kalafiorem, ciecierzycą i fetą
Składniki:
(2-4 porcje)


1 kalafior,
2 łyżeczki przyprawy ras el hanout,
1 łyżeczka kuminu,
2 łyżeczki za'ataru,
1/3 łyżeczki chili,
1/3-1/2 łyżeczka soli,
5-6 łyżek oleju

Kalafior pokroić na mniejsze różyczki, opłukać i osuszyć.
W miseczce wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy, dodać olej i powstałą marynatą obtoczyć kalafiora.
Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy różyczki kalafiora i pieczemy go przez około 30-40 minut, co jakiś czas mieszając, do zrumienienia.

dodatkowo:

50 g fety,
mix sałat,
rukola,
natka pietruszki,
ciecierzyca z puszki

Pieczonego kalafiora podajemy razem z pokruszoną fetą, posiekaną natką pietruszki, świeżą rukolą i mix'em sałat oraz z ciecierzycą z puszki.
Podajemy gdy kalafior jest ciepły.

uwaga: sałatka świetnie smakuje z kuskusem razowym i z dodatkiem pieczonych pomidorków koktajlowych! Polecamy! :
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation