Kuchnia

kuchnia

Aksamitne babeczki na kremówce

Ale za to duża ilość kremówki...która idealanie zastąpiła masło w przepisie. Babeczki wychodzą bardzo puszyste, wilgotne...akasamitne. Przepis zdecydowanie wart wypróbowania.

Składniki (około 16 mini babeczek)

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki ( schłodzonej)
3 duże jajka
olejek migdałowy lub inny
szklanka drobnego cukru

Mąkę, proszek i sól połączyć razem.

Kremówkę ubić na sztywno.


Zniżyć obroty miksera i dalej ubijając dodawać kolejno: jajka, ekstrakt i cukier. Masa powinna przypominać majonez.


Następnie wsypać mąkę i za pomocą szpatułki wszystko razem połączyć.



Formę dod babeczek dobrze nasmarować tłuszczem. Nakładać ciasta tak do 3/4 wysokości foremek.


Piec w 180*C przez 14 minut lub do czasu, aż będą rumiane.

Babeczki nie wyjmować gorących z formy, ale należy, im pozwolić żeby, się wystudziły.

Posypać cukrem pudrem i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation