Kuchnia

Kuchnia

Ciasto Latte Macchiato

Składniki na formę 24x28 cm (ja robiłam w tortownicy 24cm)

Biszkopt:



4 duże jajka (XL)
1 szczypta soli
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1,5 łyżki kakao
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Krem: Krem wychodzi gęsty i kremowy, jeśli chcecie, aby był nieco bardziej zwięzły, to wystarczy ogrniaczyć ilość kremówki, choć mi taki bardzo odpowiada.



100 g bardzo miękkiego masła
1 szklanka mleka w proszku (nie granulowanego!)
450 g waniliowego serka typu:philadelphia"
3/4 szkl. śmietanki kremówki
1/3 szklanki cukru pudru (opcjonalnie)


Poncz:



5 kaw espresso (w sumie około 300 ml)
100 ml likieru Baileys (może też być kawowy lub czekoladowy)



Dodatkowo:



1,5 paczki okrągłych biszkoptów
gorzkie kakao



Jajka ubijamy z solą i cukrem przez około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy olej i wodę. Miksujemy.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników.

Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i lekko obsypanej kaszą manną formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.

Mocno schłodzony biszkopt przekrawamy na 2 części.

Serek i masło ubijamy mikserem na gladką masę.W czasie ubijania wlewamy powoli kremówkę, wsypujemy mleko w proszku i wszystko razem łączymy. Masa powinna być kremowa i delikatna. Jeśli chcecie, to można ją dosłodzić cukrem, lecz dla mnie była ona idealna.

Pierwszy blat ciasta wkładamy do formy. Ponczujemy go i wykładamy na niego połowę masy. Na masie układamy zamoczone w ponczu biszkopty i lekko oprószamy je kakao. Biszkopty przykrywamy drugim blatem lekko posmarowanym kremem (ok. 1/3 z pozostałej połowy).

Wierzch ciasta ponczyjemy, smarujemy pozostałą masą i układamy na niej naponczowane biszkopty. Wierzch obficie posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation