Kuchnia

BABKI

Babka mleczna


1 1/4 szklanki mąki pszennej
400g słodzonego mleka skondensowanego
opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100g roztopionego masła
szczypta soli
Olejek śmietankowy (opcjonalnie)

Jajka ubijamy wraz z solą i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko i wlewamy masło (ewentualnie olejek); wymieszać. Mąkę łączymy proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, a następnie powoli łączymy z masą. Ma powstać gładka gęsta masa. Formę należy wsmarować masłem i obrószyć mąką, wylać ciasto. Piec przez około 35 minut w 180 *C. Po wyłączeniu piekarnika, otwieramy dźwiczki, a ciasto pozostawiamy w środku do ostygnęcia.

Babkę posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation