Kuchnia
Smacznego
Sernik z mleczną czekoladą i jajeczkami czekoladowymi | Moje Wypieki
Składniki na spód:
250 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych
80 g masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i jej boki do 1/2 ich wysokości (sernik jest niski). Schłodzić w lodówce przez czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
350 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
150 ml śmietany kremówki 36%
3 duże jajka
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka pasty z wanilii
1 łyżka mąki pszennej
120 g mlecznej czekolady, posiekanej lub mlecznych chocolate chips
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, przestudzić, ale powinna pozostać płynna.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 160ºC przez około 50 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Polewa z mlecznej czekolady:
100 g mlecznej czekolady
40 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Mleczną czekoladę (posiekaną) i kremówkę umieścić w kąpieli wodnej i roztopić nad parą, wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić po serniku.
Dowolnie udekorować przed zastygnięciem polewy - u mnie to jajeczka czekoladowe.
* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną kremową konsystencję
MA==