Kuchnia

Wielkanoc

Sos koperkowy - przepis ze Smaker.pl

Sos koperkowy przepis łatwy, szybki i bardzo smaczny To znakomity dodatek do dań z kurczaka pulpetów ,ryb ,jajek
Składniki

Woda 1/2 litra wody ,1 łyżeczka vegety lub ziarenek smaku
0,5 łyżeczki soli ,1 łyżkę cukru ,3 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżkę octu 10%
100 ml śmietany kremówki 30%,2 czubate łyżki mąki,
2 łyżki kopru drobno posiekanego ,1 łyżkę masła

5-6 os. 15 min łatwe tanie
Przygotowanie

Do garnka wlać wodę, wsypać cukier ,sól,ziarenka smaku,koper
wlać sok z cytryny lub ocet (zagotować) gdy się zagotuje,zaciągnąć 2 łyżkami ( czubate) mąki rozklepanej w 1 szklance zimnej wody i ponownie zagotować
Zdjąć z ognia włożyć łyżkę masła i wlać śmietanę
Konsystencja sosu powinna być gęsta
Doprawić według uznania (jeśli smak sosu będzie mało wyrazisty )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation