Kuchnia

Przepisy

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą | Kwestia Smaku

6 jajek
50 g sera feta
2 łyżeczki majonezu
6 kawałków suszonych pomidorów
sól i pieprz
2 łyżki posiekanego szczypiorku + do dekoracji
SOS
2 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki musztardy
2 łyżki śmietany 12%

Ugotowane jajka przekroić na połówki, wyjąć żółtka i wyłożyć je na talerz, dodać fetę, majonez i rozgnieść widelcem.
Dodać drobno posiekane suszone pomidory, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać, pod koniec dodać szczypiorek. Nałożyć w połówki białek.
Wymieszać składniki sosu. Na półmisku ułożyć jajka, udekorować sosem i szczypiorkiem.
WSKAZÓWKI

Jak ugotować jajka: do garnka z ciepłą wodą włożyć jajka, przykryć i postawić na dużym ogniu do zagotowania. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 6 minut. Po upływie tego czasu garnek zdjąć z ognia, wstawić do zlewu i zalać zimną wodą, w razie potrzeby wymienić wodę na zimniejszą. Stłuc skorupkę i zostawić jajka w wodzie (gdy woda dostanie się pod skorupki, jajka będą się łatwiej obierały).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation