Święta i uroczystości

wielkanoc

Sałatka warstwowa z rzodkiewką
Przepyszna! Polecamy!
Składniki:

2 pęczki rzodkiewki
1 pęczek szczypiorku
ok. 200 g sera żółtego
kilka liści sałaty lodowej
3 jajka ugotowane na twardo
puszka kukurydzy
ok. 200 g szynki
niepełna szklanka drobnego makaronu (np. koraliki)
mały kubeczek śmietany 12%
3 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
duża przezroczysta salaterka



Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Szynkę i jajka pokroić w kostkę, sałatę porwać na drobne kawałki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Szczypiorek posiekać. Ser i rzodkiewki zetrzeć na grubych oczkach tarki.

2. Przygotować sos: śmietanę wymieszać z majonezem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

3. W salaterce układać od dołu warstwy składników w kolejności: makaron, szynka, połowa sosu, kukurydza wymieszana z jajkami, sałata, reszta sosu, ser żółty, szczypiorek, rzodkiewka. Każdą warstwę można dodatkowo delikatnie posolić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation