Kuchnia

pysznosci

Ciasto drożdżowe z orzechami "gniazdo os" | Every Cake You Bake

500 g mąki,
15 g świeżych drożdży,
2 żółtka,
250 ml ciepłego mleka,
2 łyżki miałkiego cukru,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
szczypta soli,
50 g miękkiego masła,
50 g orzechów włoskich,
100 g cukru kryształu

W misce wymieszać widelcem 2 łyżki miałkiego cukru, sól, ekstrakt waniliowy i drożdże. Dodać żółtka i wszystko utrzeć, do uzyskania konsystencji pasty.

Dodać ciepłe mleko i przesiać mąkę. Wyrobić ciasto i przykryte ściereczką odstawić na 30 minut.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Ciasto przełożyć na blat oprószony mąką. Jeszcze krótko zagnieść i rozwałkować jak najcieniej.
Rozwałkowane ciasto na całej powierzchni posmarować miękkim masłem. Posypać cukrem kryształem i posiekanymi orzechami.

Ciasto zrolować formując długi wałek. Pokroić na 15-20 kawałków (nie muszą być równe).
Przygotować okrągłą blachę do pieczenia o średnicy 24 cm (wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem). Roladki ciasta ułożyć na blasze jeden przy drugim. Wierzch można posmarować dodatkowym jajkiem lub pozostałym białkiem z odrobiną mleka.

Piec 30-40 minut, aż ciasto będzie rumiane.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation