Kuchnia

ciasta

Babka marmurkowa.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
225 g masła
1 szklanka cukru
4 duże jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
pół szklanki mleka
120 g gorzkiej czekolady
Masło z cukrem ucieramy mikserem do otrzymania puszystej, jasnej masy. Stopniowo dodajemy jajka. Dodajemy cukier waniliowy i miksujemy. Dodajemy mąkę oraz mleko i dokładnie mieszamy wszystkie składniki

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Do połowy ciasta dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy. Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy na zmianę jasną i ciemną masę, a następnie robimy „zygzaki” za pomocą widelca.

Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 70 minut.

http://pracoholiczkawdomu.pl/wielkanocne-wypieki/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation