Święta i uroczystości

eatser egg

Gdy w brzuchu burczy... : Żurek postny



500 – 700 ml żytniego zakwasu na żurek
1 ½ l wywaru warzywnego
½ cebuli
2 ząbki czosnku
½ łyżki masła klarowanego
2 łyżeczki suszonego majeranku
2 łyżeczki tartego chrzanu
3 suszone grzybki
3 – 4 ziemniaki
⅓ szklanki śmietany
sól, pieprz


Dodatkowo:

4 jajka ugotowane na twardo


Ugotować wywar warzywny z włoszczyzny, z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, pieprzu i soli. Wywar odcedzić.
Ziemniaki ugotować w mundurkach – ostudzić, pokroić w większą kostkę.
Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle klarowanym (często mieszać, uważając aby nie przypalić).
Wywar warzywny postawić na ogniu, dodać podsmażoną cebulkę i czosnek, suszonymi grzybami, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem - zagotować. Zakwas żytni wymieszać i stopniowo dodać do wywaru, sprawdzając smak zupy (żurek może być mniej lub bardziej kwaśny) – zagotować. Zupę doprawić chrzanem, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować ok. 5 minut.
Na koniec żurek zaprawić zahartowaną śmietaną. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo i paskami świeżo startego chrzanu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation