Uroda

HealthyLife

Zupa krem z cukinii

1200 g cukinii, u mnie były to 4 cukinie o miękkich skórkach
natki pietruszki – pęczek grubości środkowego palca
1 większa biała cebula
4 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego (zawsze lepiej zupa smakuje z bulionem niż wodą)
sól, czarny pieprz do smaku
2 łyżki oliwy lub oleju

do podania:

ryż -> jak ugotować ryż
ser biały półtłusty, ser feta lub jak u mnie feta z tofu
mleko kokosowe gęste

Zupa krem z cukinii – przepis:

Cukinie myję, kroję w kostkę dość dużą, bez specjalnego dbania o równość.
Cebule obieram i kroję w plasterki, czosnek obieram.
Do garnka wkładam cukinie, cebule, czosnek i natkę pietruszki z łodyżkami również. Dolewam bulion i doprawiam solą. Zagotowuję i gotuje około 10-15 minut.
Zupę rozdrabniam blenderem kielichowym lub żyrafą. Próbuje i doprawiam pieprzem. Podaję. Zupa krem z cukinii najbardziej smakuje nam z ryżem, serem i mlekiem kokosowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation