Kuchnia

Desery

Prince Polo – przepis na ciasto

Biszkopt:
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki maki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki kakao
- Sok z cytryny

Ciasto:
- 6 białek
- Szklanka cukru
- Ok 100 dag Prince Polo ( 5 małych wafelków lub 3 duże)
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g orzechów laskowych
- Masło do formy

Krem:
- 6 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 10 dag masła

Dekoracja:
- Gotowa polewa czekoladowa lub czekolada mleczna.



Przygotowanie:
Białka ubij z cukrem. Dodaj żółtka i nadal ubijaj. Wsyp do tego mąkę, proszek do
pieczenia i kakao. Bardzo delikatnie wymieszaj.

Biszkopt wlej do wysmarowanej tłuszczem blachy, wstaw do piekarnika i piecz ok. 25
minut w 170 stopniach. Ostudzony biszkopt nasącz przegotowaną wodą z dodatkiem soku z
cytryny.

6 białek ubij na sztywną pianę i dalej ubijając, stopniowo dodawaj cukier. Dodaj
pokrojone Prince Polo, zmielone orzechy. Masę wylej do natłuszczonej formy i piecz ok. 20
minut w 170 stopni.

Żółtka ubij z cukrem na parze. Ostudź. Masło utrzyj i dalej ucierając dodawaj masę
żółtkową.

Na nasączony biszkopt kakaowy wyłóż krem, a potem ciasto z Prince Polo. Musicie
lekko docisnąć. Na koniec udekoruj ciasto. Ja użyłam czekolady mlecznej. Przed podaniem
schłodź je w lodówce.



Zapraszamy na naszego bloga http://panipanidomu.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation