Kuchnia

marynaty

w mojej kuchni: do miesa i ryby ,chrzan z marchewka i jablkiem na swiateczny stol

Składniki

500g marchew
500g chrzan
300g bardzo kwaśnych jabłek

solanka-zalewa

1 l wody

3-4 łyżki cukier
2-3 łyżki sól
200ml ocet jabłkowy opcjonalnie-ja dodałam ,bo jabłka mało kwaśne były

Wykonanie
foto z telefonu
Prosta i skromna sałatka składająca się z warzyw i owocu.
Marchew i jabłka są często używane w sałatkach, a tutaj starty chrzan jest dodany .Taka sałatka do dań mięsnych i rybnych znakomita na świąteczny stół.
Aby przygotować sałatkę z chrzanem, jabłka i marchew trzeba ...
Marchew i chrzan umyć, oczyścić, zetrzeć na grubej tarce. Jabłka najlepiej kwaśne obrać ,usunąć gniazda nasienne ,zetrzeć na tarce.
W celu przygotowania solanki potrzebna jest gotująca woda jeden litr,oraz dodać do niej 3-4 łyżki cukru i 2-3 łyżki soli,oraz ocet opcjonalnie.
Zagotować zalewę,(będzie bardzo słona,ale tak ma być ).Gorącą zalewą zalać starte warzywa i owoc,wymieszać ,nakładać do słoiczków ,pasteryzować 8-10 minut.
Jeśli zrobisz na 2-3 dni przed świętami to nie trzeba pasteryzować .
Przed jedzeniem odcedzić na sicie. Dodać śmietanę ,lub śmietanę z majonezem,albo oliwę z oliwek ,wymieszać ,udekorować świeżymi ziołami (koperek,pietruszka) Smacznego:))
ps. Chrzan trzeć przy otwartym oknie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation