Kuchnia

kurczak na ostro

Galaretkowiec

Składniki na biszkopt ( u mnie forma 15x20 cm, może być też tortownica śr. ok. 23 cm ):

- 1/2 szklanki cukru

- 1/2 szklanki mąki

- 2 jaja

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 20 min w 180 st. C. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 blaty.



Składniki na masę śmietanowo - galaretkową:

- 400 g śmietany kremówki

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- cukier puder do smaku ( 1 - 2 łyżki )

- 1 pełna łyżka żelatyny

- 3 - 4 kolorowe galaretki

Każdą galaretkę rozpuścić według instrukcji na opakowaniu, zastygnięte pokroić w kosteczkę.

Śmietanę ubić, dodając cukier puder i cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, przestudzić, połączyć z bitą śmietaną. Trochę masy śmietanowej odłożyć do dekoracji wierzchu, do reszty dodać posiekane galaretki, wymieszać. Wyłożyć masę na biszkopcie, przykryć 2 blatem, rozsmarować odłożoną masę bez galaretek. Włożyć do lodówki, aby masa zastygła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation