Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto z jeżynami

Składniki
Ciasto
175 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g drobno zmielonych migdałów
skórka otarta z 1/2 cytryny
175 g miękkiego masła
150 g cukru
3 jajka

Kruszonka
50 g mąki (dałam krupczatkę)
40 g drobnego cukru
1,5 łyżeczki cukru waniliowego

50 g zimnego masła
25 g drobno zmielonych migdałów

Owoce
250 g jeżyn
125 g borówek

W pierwszej kolejności przygotowujemy kruszonkę. Mieszamy ze sobą mąkę i cukry, dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozcieramy aż do powstania okruszków, na koniec dorzucamy zmielone migdały, łączymy je z kruszonką i odstawiamy do lodówki.

Następnie przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy startą skórkę z cytryny, migdały i mieszamy ze sobą za pomocą drewnianej łyżki.


Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, na zmianę dodajemy jajka i mieszankę z mąki i cukru. Dokładnie łączymy wszystkie składniki.
Ciasto wylewamy na blaszkę (średnica ok. 27 cm) wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy całe owoce i posypujemy je kruszonką.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C (opcja góra-dół) przez ok 55-60 minut aż do zrumienienia ciasta i suchego patyczka. Studzimy w blaszce na kuchennej kratce.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation