Kuchnia

zupki

Zupa wiosenna z pokrzywy - przepis ze Smaker.pl

Gratka dla smakoszy szpinaku. Działa wzmacniająco na nasz organizm, również na kondycję naszych włosów (szkoda ,że wcześniej nie zacząłem jeść :) ) i skóry. Uwaga! Nie parzy ;)
Składniki

3 szklanki młodych listków pokrzywy
4 ziemniaki LUB kaszy
2 marchwie
cebula
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
3 łyżki śmietany
litr wody
2 łyżki oliwy
sól ,pieprz (imbir)

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Przygotowanie

Pokrzywę blanszujemy ,osączamy. Ziemniaki i marchew obieramy ,myjemy i kroimy w kostkę. W garnku gotujemy wodę z liśćmi laurowymi ,zielem angielskim ,solą. Dodajemy warzywa ,gotujemy na małym ogniu 20 min. Pokrzywę kroimy w paski i wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem podsmażamy na oliwie. Następnie przekładamy do garnka z warzywami ,dodajemy majeranek i gotujemy jeszcze 5 min. Zdejmujemy z ognia ,zabielamy śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation