Hobby

ciasta

Ciasto cappuccino z karmelem - PrzyslijPrzepis.pl

Delikatne jak chmurka ciasto, którego warstwa kremu karmelowego wspaniale łączy się z kremem cappuccino.

40min

Składniki
Blaszka o wymiarach 25x40cm
Biszkopt:
4 jajka
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowo - karmelowa:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100g masła
200g masy karmelowej z puszki

Masa śmietanowa :
330 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
7 łyżek cappuccino

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto cappuccino z karmelem

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao, wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
2. Masa budyniowo - karmelowa: Odlać ½ szklanki mleka i rozmieszać w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotować.. Do gotującego się mleka wlać rozrobione w mleku mąki, zagotować. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem i karmelem na puszystą masę.
3. Masa śmietanowa :
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać cappuccino w proszku. Całość dokładnie zmiksować na wolnych obrotach. Na koniec ubijania wlewać powoli chłodną żelatynę. Masę przełożyć na krem budyniowy. Dowolnie udekorować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation