Kuchnia

Przepisy

Kraina Sosny: domowy twaróg

składniki (ok. 600 g):
3 l mleka
sok z 1 cytryny

Mleko wlać do dużego garnka z grubym dnem i zagotować. Kiedy zacznie się podnosić i będzie już przy brzegu natychmiast zmniejszyć moc palnika do minimum. Wlać sok z cytryny i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty. Tylko do oddzielenia żółtej serwatki. Cały czas mieszać delikatnie łyżką zbierając twaróg z dna i brzegów. Kiedy twaróg będzie gotowy, zawartość garnka przelać przez gęste sito zawieszone nad wysokim naczyniem i wyłożone podwójną warstwą gęstej gazy. Twaróg docisnąć łyżką aby odpłynęła serwatka i pozostawić na ok. 30 minut do przestudzenia. Kiedy twaróg przestygnie zawinąć go w gazę tworząc woreczek, wycisnąć kolejną porcję serwatki i wstawić (na sitku z gazą nad miseczką) do lodówki na 1 dobę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation