Święta i uroczystości

Święta

BAYADERKA : Babka wielkanocna. Szukajac odcieni pastelu.

Babka wielkanocna

składniki na formę z kominem:

75 g jogurtu greckiego

100 g serka kremowego

3 duże jajka

140 ml oleju

3 żółtka

150 g cukru pudru

szczypta soli

ziarenka z 3/4 laski wanilii

260 g mąki pszennej luksusowej

10 g proszku do pieczenia



składniki na lukier:

150 g cukru pudru

łyżka gorącej wody

ziarenka z ¼ laski wanilii



W misie miksera ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. W dużej misce łączymy 6 żółtek, serek kremowy, jogurt, olej, ziarenka z ¾ laski wanilii. Nad płaskim dużym talerzem przesiewamy mąkę z proszkiem. Do misy z ubitą bezą wsypujemy powoli mąkę, wlewamy połączone mokre składniki. Mieszamy delikatnie za pomocą widelca.

Wlewamy ciasto do formy z kominem natłuszczonej odrobiną oleju i wysypanej łyżką kaszy mannej. Pieczemy na środkowej półce piekarnika przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do tzw. Suchego patyczka. Ciasto studzimy w formie na kratce kuchennej. Po wystudzeniu ostrożnie wykładamy na talerz. Lukier ucieramy z podanych składników na gładko i takim dekorujemy babkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation