Kuchnia

Kuchnia

Placki po Węgiersku / Zbójnicku Just My Delicious

Składniki na placki ziemniaczane (ok 4-6 porcji):

800 g ziemniaków
1 duża cebula
2 jajka
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
ok 70-90 g mąki pszennej
olej do smażenia

Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub zblenduj na małe cząstki. Wymieszaj je z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, mąką, jajkami, solą, pieprzem oraz mąką. Gotową masę nakładaj porcjami np. przy pomocy łyżki na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż z obu stron przez kilka minut tak, aby całość była apetycznie złocista i chrupiąca.
Składniki na gulasz węgierski (ok 4-6 porcji):

5 szt cebuli
2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
4 ząbku czosnku
1 kg mięsa wołowego na gulasz
1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
4 łyżki ketchupu
1 łyżeczka musztardy Dijon
płatki chilli do smaku
sól do smaku
3 liście laurowe
350 ml bulionu mięsnego
mały pęczek natki pietruszki
mały pęczek majeranku

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmaż na patelni na złoto z dodatkiem tłuszczu. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso, pokrojone w kostkę papryki, ketchup, musztardę, chilli, sól, liście laurowe oraz bulion. Duś całość przez około 1-1,5 godziny na średnim ogniu. Pod koniec duszenia dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz majeranek.
Placki ziemniaczane podaj z gulaszem i natką pietruszki.
Sugestie: Ketchup z pomidorów zastąp wersją paprykową. Użyj dowolnej musztardy w zależności od upodobań, bardzo polecam tu też francuską i miodową. Wybierz niewielkie papryki lub użyj połówek.
Wersja light: Usmażone placki ziemniaczane odkładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Pytanie: Czym się charakteryzuje mięso wołowe na gulasz?
Odpowiedź: Zwykle pokrojone jest w kostkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation