Kuchnia

ciastka

Tort bananowy z masą Milky Way
Składniki na biszkopt:
5 jajek
1 i 1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szkl cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem bananowy :
500 ml nektaru bananowego
opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
4 łyżki cukru
250 g masła
Krem Milky Way:
400 ml śmietany 30 lub 36%
4 batoniki Milky Way
śmietan-fix
Nasączenie :
1 szkl wody
kopiasta łyżka cukru
aromat śmietankowy
Dodatkowo:
herbatniki
1 tabliczka mlecznej czekolady
400 ml bitej śmietany
2-3 banany
galaretka cytrynowa przygotowana wg instrukcji z tyłu
Przygotowanie :

Biszkopt : Jajka z cukrem ucieramy mikserem do białości. Dodajemy obie mąki, łyżeczkę octu i proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko łączymy, okrągłą formę natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą lub mąką i wylewamy masę. Pieczemy ok. 50 min w 180st. C. Studzimy, a następnie przecinamy na 3 części.

Krem bananowy: 1,5 szklanki soku wlewamy do garnuszka i zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałym soku rozpuszczamy budyń i wlewamy na gotujący się nektar. Mieszamy bez przerwy do uzyskania gęstego budyniu. Gotowy odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy mikserem ok 5 min, a następnie dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu i ucieramy masę.

Krem Milky Way: Batoniki siekamy na małe kawałeczki. Śmietanę wlewamy do garnuszka, wrzucamy batoniki i mieszamy do czasu rozpuszczenia się Milky Wayów (nie możemy dopuścić do zagotowania ! Jeżeli zostaną jakieś kawałki batonów to je rozcieramy). Odstawiamy w bardzo chłodne miejsce przynajmniej na 2 godz (z racji tego że mamy zimą wystawiłam garnuszek na dwór). Po tym czasie ubijamy śmietanę, po 3 minutach dodajemy śmietan - fix i ubijamy jeszcze chwilę do czasu powstania gęstej kremówki.

Poncz: Wodę zagotowujemy z cukrem, studzimy. Dodajemy aromat i mieszamy.

Wykonanie :

1 część ciasta --> nasączamy --> większa część masy bananowej i w nią wciskamy małe kawałki bananów
2 część ciasta --> nasączamy --> masa Milky Way --> herbatniki --> pozostała część masy bananowej i w nią też wciskamy kawałeczki banana
3 część ciasta --> nasączamy i cały tort smarujemy bitą śmietaną (zostawiamy trochę do ozdoby)
Boki obsypałam startą na tarce o dużych oczkach czekoladą, na górze zrobiłam koło, w jego środku ułożyłam plasterki banana i całość zalałam tężejącą galaretką.

Całość odstawiamy najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation