Kuchnia

chleb na zakwasie

BULKI CZOSNKOWE Z TYMIANKIEM.

SKŁADNIKI:

450 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży (trochę mniej niż 1/4 kostki)
2 łyżeczki soli (dałam 2,5)
pół łyżeczki białego cukru
3 spore ząbki czosnku
350 ml mleka
1 jajko
dwie łyżeczki suszonego tymianku (można pominąć lub dodać świeży)
2 łyżki oliwy
żółtko roztrzepane z odrobiną mleka i gruba sól na wierzch bułeczek


Mąkę przesiać wraz z dwiema łyżeczkami soli, pośrodku zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże i zasypać cukrem. Mleko podgrzać razem z przeciśniętymi ząbkami czosnku i tymiankiem. Ostudzić. Nieco ciepłego mleka (ale nie gorącego) wlać do drożdży i poczekać, aż zaczną pracować (pierwszy etap czekania). Po około 15- 20 minutach wlać resztę mleka, dodać olej i wbić jajko i zagnieść ciasto tak długo, aż nie będzie kleiło się do rąk. Z ciasta uformować kule, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na minimum 30 minut (drugi etap czekania). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę zagnieść i uformować bułki (wyszło mi 10 sztuk). Wierzch bułek posmarować żółtkiem z mlekiem i posypać gruboziarnistą solą. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w temp. 220 st. C, na dnie piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą, aby bułki miały chrupiącą skórkę. Piec przez około 15-20 minut, po czym wystudzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation