Kuchnia

grillowanie

Cebulowe kulki nadziewane mięsem mielonym
Składniki:
2 cebule
0,5 kg mięsa mielonego (np. wołowina)
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/4 szklanki posiekanych pieczarek
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka pikantnego ketchupu
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy dijon
1/4 szklanki bułki tartej
1 opakowanie boczku (najlepiej w plastrach)
1 butelka sosu barbecue
Obieramy cebulę z łupin i wyodrębniamy jak największe płaty cebuli. Pozostały środek cebuli siekamy w kostkę, którą wykorzystamy w następnym kroku.
W misce mieszamy mięso, posiekaną cebulę, pieczarki i pietruszkę oraz brązowy cukier, przyprawy i bułkę tartą.
Z gotowej mieszanki formujemy kule i obkładamy je 2 płatami cebuli.
Cebulowe kule owijamy boczkiem (ok. 3 plasterki na kulę). Boczek zabezpieczamy wykałaczkami, aby całość dobrze się trzymała podczas pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220°C) na około 40 minut lub kładziemy na grilla.
Pod koniec pieczenia smarujemy klopsy sosem BBQ i po kolejnych 5 minutach wyciągamy z piekarnika.
Mięsne kule są już gotowe! Czy nie wyglądają pysznie? Uwierzcie, że smakują jeszcze lepiej!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation