Kuchnia

kulinaria

: Dwukolorowe wafle
Składniki:
3,5 dużego wafla
Masa ciemna:
0,5 kostki margaryny Kasia lub 125 g. masła
0,5 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
1 szklanka gładkiego mleka w proszku
2 czubate łyżki kakao
kilka łyżek syropu irish cream
Masa jasna:
0,5 kostki margaryny Kasia lub 125 g. masła
0,5 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
2 szklanki gładkiego mleka w proszku
kilka łyżek syropu waniliowego
Przygotowanie:
Wafle kroję na pół. Do dwóch garnków z grubym dnem wlewam po odrobinie wody, dodaję do obu po pół margaryny (masła) i cukier, podgrzewam do rozpuszczenia.
Masa jasna: ciągle podgrzewając dodaję płynne mleko i syrop waniliowy, gotuję na małym ogniu kilka minut. Zdejmuję garnek z ognia, studzę 5 minut i do ciągle jeszcze dość gorącego płynu stopniowo, ucierając, dodaję mleko w proszku. Mieszam intensywnie, aż powstanie gładka i jednolita masa.
Masa ciemna: ciągle podgrzewając dodaję płynne mleko i kakao, gotuję na małym ogniu, dolewam syrop. Zdejmuję z ognia, lekko studzę, dodaję stopniowo mleko w proszku i mocno ucieram masę.
Jeszcze ciepłe masy wykładam na przemian na wafle, aż do wykończenia (powinno być 7 warstw wafli). Przełożone wafle pozostawiam do całkowitego ostudzenia, przyciśnięte np. deską do krojenia. Gdy całkowicie zastygną, kroję w trójkąty lub kwadraty lub w cienkie plastry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation