Kuchnia

Obiady

Makaron z cukinią, fasolką szparagową i kurczakiem w sosie curry
1 op. makaronu
około 500 g piersi kurczaka
1 płaska łyżeczka curry
2-3 ząbki czosnku
1 duża cebula
1-2 cukinie
około 200-250 g fasolki szparagowej
250 ml śmietanki 30% (lub więcej, wg upodobań lub potrzeby)
1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
łyżka masła
2 łyżki oliwy
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w kostkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek). Mieszamy z solą, pieprzem, curry oraz 1 łyżką oliwy.

Fasolkę myjemy, odkrawamy końcówki, kroimy na pół. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy.

Cukinię kroimy na plasterki lub półplasterki (nie za cienkie jednak).

Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło oraz 1 łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i mieszamy, aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy pozostały czosnek (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę).

Do zawartości patelni dodajemy pokrojoną cukinię. Gdy lekko zmięknie, dodajemy fasolkę szparagową. Doprawiamy solą i pieprzem.

Następnie dodajemy mięso. Gdy mięso się podsmaży wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut, aż sos śmietanowy lekko się zredukuje (zagęści). Na koniec dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, mieszamy.

W międzyczasie makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Łączymy z warzywami i mięsem.



Uwagi: Ilość warzyw można dobrać wg potrzeb – wykorzystać mniej lub ciut więcej.

Sos śmietanowy nie powinien być zredukowany zbyt mocno. Powinno go być na tyle dużo, by po dodaniu makaronu danie nie było „suche”.

Ja warzywa podsmażyłam na jednej patelni, a mięso na osobnej. Następnie zawartość obu patelni połączyłam i wlałam śmietankę. Reszta jak w przepisie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation