Kuchnia

Kuchnia

100 g piersi z kurczaka
1/2 łyżeczki soli
chili
oregano
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
2 małe pieczarki
1/2 małej cebuli
80 ml jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
pieprz
----

Kilka godzin przed przygotowaniem przepisu przygotowujemy mięso, pierś z kurczaka kroimy w sporą kostkę i doprawiamy odrobiną soli, chili i dużą ilością oregano, przykrywamy i wstawiamy do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Papryki przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy i kroimy w 1,5 centymetrowe paski.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, tak samo cebulę.
Tak przygotowane składniki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na 20 minut.

W między czasie na patelni podsmażamy (bez tłuszczu) kawałki kurczaka i przygotowujemy sos czosnkowy na bazie jogurtu, który lekko doprawiamy pieprzem i szczyptą soli.

Upieczone warzywa wyciągamy, łączymy z mięsem i polewamy sosem czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation