Kuchnia

Dania jarskie

Francuskie sakiewki z camembertem i żurawiną



Składniki:

1 płat ciasto francuskie
50 g żurawina suszona
1 szt ser camembert
1 łyzka cukier
100 ml czerwone wino
1 szt żółtko


Żurawinę wrzucamy do ok. 100 ml wody.
Dodajemy wino i cukier.
Gotujemy ok. 10 minut.
Odstawiamy z ognia i blendujemy na dżem
( nie musi byc całkiem gładki! ).


Ciasto francuskie kroimy na kwadraty
( takie by spokojnie zmieściła się połówka sera ).
Ser kroimy na 4 części.
Układamy po 2 na cieście francuskim.


Przykrywamy masą żurawinową.
Składamy boki do środka.
Robimy " sakiewkę " (by nam się nie rozpadała można ją związac lub spiąc wykałaczką).
Smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 25 - 30 min /
180C.
Zajadamy ciepłe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation