Święta i uroczystości

Boże Narodzenie

PIERNIKOWE BROWNIE Z KASZY JAGLANEJ Z KAJMAKIEM I MIGDAŁAMI

forma o wymiarach 20x30 cm




1 szklanka kaszy jaglanej ugotowana w 3 szklankach wody

70 g zmielonych migdałów

110 g cukru brązowego

200 ml śmietanki kremówki 30%

50 ml oleju

140 g gorzkiej czekolady

5 łyżek kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżeczki przyprawy piernikowej

1 łyżeczka cynamonu

4 jajka

300 g kajmaku najlepiej domowej roboty, jak robić domowy kajmak znajdziecie TU
100 g migdałów w słupkach




Kaszę najpierw podprażyć na suchej patelni kilka minut mieszając aby się nie przypaliła. Następnie przełożyć na sitko i przelać wrzątkiem.Tak przygotowaną kaszę wrzucić do 3 szklanek wrzątku i gotować około 20 minut co jakiś czas mieszając. Ugotowaną kaszę chwilę przestudzić po czym połowę zmiksować w malakserze. W rondelku umieścić kremówkę oraz brązowy cukier po czym doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia i dorzucić do nich czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Mieszać aż czekolada się rozpuści po czym odstawić do przestudzenia. W misce miksera umieścić całą kaszę, zmielone migdały, przyprawę piernikową, cynamon, olej, kakao, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz mieszaninę czekoladową. Całość wyrabiać na niskich obrotach po czym dodać na koniec po kolei jajka. Masę wylać do blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać po czym na masie porozkładać nierównomiernie kajmak i za pomocą łyżeczki wymieszać tworząc nieregularne "esy floresy". Wierzch posypać migdałami w słupkach. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C około 50 minut do tak zwanego suchego patyczka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation