Kuchnia

VEEEEGEEE

Wegańskie, bezglutenowe burgery z piekarnika
ze słodkich ziemniaków i białej fasoli z tahiną
inspirowane tym przepisem

Składniki na 5 burgerów:

pół dużego batata
puszka białej fasoli
100 g pestek słonecznika
50 g pestek dyni
łyżka tahiny
łyżeczka sosu sojowego
trzy łyżki natki pietruszki
ząbek czosnku
szczypta chili
spora szczypta kuminu
sól i pieprz

Do burgerów:

5 ulubionych bułeczek
kilka łyżek ajvaru
pół czerwonej cebuli
dwie garści rukoli albo dowolnej mieszanki sałat
dwie garści kiełków

Przygotowanie:

Batata obrać, pokroić w ósemki i posmarować dokładnie olejem - najlepiej zrobić to rękami, jeśli będzie niedokładnie posmarowany to może się przypalić. Następnie batata włożyć do naczynia żaroodpornego albo na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wsunąć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec przez pół godziny albo do miękkości.
W międzyczasie fasolę z puszki dokładnie opłukać i odcedzić, przełożyć ją do dużej plastikowej miski. Pestki słonecznika i dyni posiekać dużym nożem. Dodać pestki do fasoli razem z resztą składników.
Kiedy bataty się upieką chwilę je przestudzić (ja wystawiam je na kwadrans na parapet:)) a następnie dodać do pozostałych składników. Przy pomocy blendera wszystko zblendować na spójną masę. Jeśli masa jest dalej lekko ciepła to jeszcze chwilę ją przestudzić w lodówce - zimna łatwiej się lepi i gęstnieje. Ale jeśli się spieszymy to można od razu lepić kotlety, powinno wyjść pięć średniej wielkości kotletów.
Ulepione kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec przez 20-25 minut, następnie spróbować każdy kotlet obrócić i piec jeszcze 8-10 minut. Jeśli przy próbie obrócenia pierwszy kotlet się rozwala, to poczekać jeszcze 3-5 minut i dopiero wtedy je obrócić.
Gotowe kotlety wkładam do bułek - ja swoje lekko podgrzewam w piekarniku, dopiero wtedy przekrajam je na pół. Każdą połówkę smaruję delikatnie ajwarem, układam na spodzie kilka plasterków cebuli, kilka liści sałaty a następnie wkładam gorącego burgera, kiełki i zamykam bułę. Podawać gorące i od razu wsuwać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation