Kuchnia

⇒ CIASTA i inne SŁODKOŚCI z pod znaku ⇒ I LOVE BAKE » ☕️ …✽

Faworki, czyli chrust – przepis

SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 duże talerze faworków
250 g mąki
1 łyżka masła lub margaryny
5 żółtek
50 g spirytusu
szczypta soli
DODATKOWO:
smalec lub olej do smażenia
cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do oprószenia
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i dokładnie siekamy. Z posiekanej mąki z masłem utworzyć wianuszek, wlać do środka żółtka, spirytus oraz dodać sól. Ciasto łączymy nożem, następnie zagniatamy ręką, aby miało lepszą konsystencję możemy je kilka razy „uderzyć” wałkiem. Prawidłowo wyrobione powinno być gładkie i na przekroju usiane otworkami. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy w paski o szerokości ok. 3- 4 cm i długości 8 -10 cm. Każdy pasek nacinamy w środku i przekładamy przez przecięcie. Smażymy na rozgrzanym smalcu lub oleju z obu stron na jasnożółty kolor. Odsączmy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation