Ogród

Ogród

Obżarciuch: Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Połączenie herbatników, cytrynowej pianki, galaretki i masy jogurtowej, czyli orzeźwiające i bardzo smaczne ciasto bez pieczenia

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

pianka cytrynowa:

330 ml śmietanki 30%
1 galaretka cytrynowa
200 ml wrzątku

masa jogurtowa:

400 g jogurtu naturalnego
1 galaretka cytrynowa
200 ml wrzątku

dodatkowo:

około 20 herbatników
2 galaretki cytrynowe
500 ml wrzątku

Przygotowanie:

1 galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy herbatniki. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając małym strumieniem wlewamy wystudzoną galaretkę cytrynową. Piankę cytrynową wykładamy na herbatniki i odstawiamy do zastygnięcia. W międzyczasie 2 galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę przelewamy na piankę.


Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i zimną mieszamy z jogurtem. Masę jogurtową wylewamy na zastygnięte ciasto. Wstawiamy je do lodówki najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation