Design

Design

Obżarciuch: Ekspresowy budyniowiec bez pieczenia

Pyszny budyniowiec na krakersach z masą kajmakową. Przygotowanie tego ciasta zajmie do 30 minut

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

1 l mleka
200 g masła
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 żółtka
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń waniliowy

dodatkowo:

około 250 g krakersów
400 g masy kajmakowej




Przygotowanie:

Do 500 ml mleka wsypujemy mąkę, proszek budyniowy i dodajemy żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Całość mieszamy, aby masa budyniowa nie przypaliła się i gotujemy do zgęstnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy warstwę krakersów. Następnie wykładamy ciepły krem i przykrywamy drugą warstwą krakersów. Górę ostygniętego ciasta smarujemy masą kajmakową. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation