Kuchnia
Na obiad
Zupa szparagowa - składniki:
- ok. 30 szparagów
- 1,2 litra bulionu (warzywnego lub z kury)
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- mały kubek śmietany (150 ml)
- sól i pieprz dla smaku
Zupa szparagowa - sposób przygotowania:
Szparagi umyj, cieniutko obierz i pokrój na kawałki. 20 główek szparagów odłóż, zblanszuj i smaż około 5 minut na łyżce masła. Następnie wyjmij i odstaw w ciepłe miejsce. Resztę szparagów zalej wrzącym bulionem, gotuj przez 25 minut. Wyjmij i zmiksuj z 200 ml bulionu. Z mąki, masła i reszty bulionu przyrządź beszamel. Dopraw go wedle smaku solą i pieprzem, a następnie połącz ze szparagowym puree.
Całość podgrzewaj prze kilka minut na niewielkim ogniu, starając się nie dopuścić do wrzenia. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Przed podaniem ozdób podsmażonymi główkami szparagów.
O szparagach słów kilka
Szparagi słyną głównie z wykwintnego smaku. Jednak nie tylko dlatego powinnaś po nie sięgać. Przede wszystkim pędy szparagów mają bardzo mało kalorii, jedynie 30 na 100 g. Ponadto dostarczają żelaza, potasu, fosforu, witaminy B, C i K. Szparagi polepszają też koncentrację i zdolność zapamiętywania, dlatego poleca się je osobom w czasie dużego wysiłku umysłowego. Jeśli więc uczysz się lub studiujesz, zupa szparagowa będzie idealnym posiłkiem przed egzaminem albo kolokwium. Smacznego!
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