Design

Design

Churros - Pełnia Smaków

(czas przygotowania około 30 minut, przepis na około 40 sztuk churros)

Hiszpański przysmak, popularny także w Meksyku – zapraszamy na churros :)

Składnik:

pół litra mleka
100 g masła
5 łyżek cukru
400 g mąki
8 jajek
szczypta soli
kilka kropel aromatu waniliowego
cukier puder
cynamon
olej
Przygotowanie:

W garnku umieszczamy mleko, masło, cukier, szczyptę soli, kilka kropel aromatu waniliowego i gotujemy na mniejszym ogniu. Gdy składniki się połączą dodajemy powoli mąkę, cały czas mieszając aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie całość przekładamy do innego garnka lub miski i odstawiamy, aż przestygnie. Kolejno wbijamy jajka, każde osobno i miksujemy. Teraz nasze ciasto na churros jest gotowe. W głębszym garnku rozgrzewamy olej. Musi być go dużo jak na smażenie na głębokim tłuszczu przystało. Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę, nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskamy bezpośrednio do garnka. Długość churros zależy od nas. Końce możemy odcinać nożem, aby były równe. Churros smażymy na złoty kolor, a następnie wyciągamy i odsączamy z tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Cukier puder mieszamy ze szczyptą cynamonu i obtaczamy w nim churros.

Możemy podawać same lub z ulubionymi sosami owocowymi, roztopioną czekoladą itp.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation