Kuchnia

Ciasto francuskie

Pizzerinki z ciasta francuskiego Składniki:

1 ciasto francuskie
2 łyżki przecieru pomidorowego
kilka plasterków salami
kapary Bulerias (Stovit)
1/2 papryki czerwonej
1/4 puszki kukurydzy konserwowej
5 dag startej mozzarelli
kilka pieczarek
zioła prowansalskie
1 roztrzepane jajko

Krok 1

Piekarnik należy włączyć na ok. 180 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Z ciasta francuskiego kroimy kwadraty o wymiarach ok. 10 x 10 cm. Na środek każdego kwadracika nakładamy łyżeczkę przecieru, rozsmarowujemy (omijamy brzegi, aby później można było połączyć krańce ciasta tworząc kopertę). Nakładamy do każdego salami, pokrojone pieczarki, paprykę, kukurydzę, kapary, posypujemy startą mozzarellą oraz ziołami prowansalskimi. Łapiemy palcami przeciwległe brzegi ciasta i składamy koperty (podobnie się je skleja jak najzwyklejsze pierogi, ważne aby nie doszło do przedziurawienia ciasta, bo farsz będzie wypływać podczas pieczenia). Każdą kopertę układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz opcjonalnie można posypać jeszcze odrobiną startej mozzarelli. Piec przez ok. 15-20 minut w temp. 180 z termoobiegiem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation