Kuchnia

CIASTO

Niebo w gębie | Moje Wypieki

Składniki na kruche ciasto:

400 g mąki pszennej
250 g masła, schłodzonego
pół szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Uformować kulę, podzielić na 2 równe części, spłaszczyć, zawinąć je w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.

Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować na wielkość formy, przełożyć do formy, wyrównać palcami. Włożyć do rozgrzanego do temperatury 190ºC piekarnika i piec na złoty kolor przez około 15 minut. Wyjąć, wystudzić. Identycznie postąpić z drugim kruchym ciastem.

Powinniśmy otrzymać 2 kruche blaty ciasta.

Składniki na nadzienie jabłkowe:

1,3 kg jabłek, jędrnych i kwaśnych
150 g cukru
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
1 opakowanie galaretki cytrynowej (77g)
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach bezpośrednio do garnka. Dodać cukier, sok z cytryny i wymieszać. Podgrzewać, co pewien czas mieszając, aż do lekkiego podduszenia jabłek. Na sam koniec wsypać galaretkę (proszek) i wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.

Składniki na maślany krem orzechowy:

250 g orzechów włoskich
250 ml mleka
250 g masła
150 g cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Orzechy zemleć w malakserze na mąkę, zalać mlekiem i zagotować. Pogotować przez chwilę do zgęstnienia masy orzechowej. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, odstawić do wystudzenia.

Masło i cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać masę orzechową, w trzech turach, ucierając do połączenia.

Składniki na polewę czekoladową:

90 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
90 g czekolady deserowej
W garnuszku umieścić śmietanę kremówkę, podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić.

Wykonanie:

Jeden z upieczonych kruchych blatów pozostawić w formie. Na niego wyłożyć wystudzone nadzienie jabłkowe, wyrównać. Przykryć drugim kruchym blatem, lekko i ostrożnie go dociskając. Na wierzch wyłożyć masę orzechową, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Na schłodzone ciasto wylać polewę czekoladową, wyrównać, ponownie schłodzić.

Podawać chwilę po wyjęciu z lodówki, kiedy masa orzechowa zmięknie.

Uwaga: do kremu maślanego można dodać alkohol, około 2 łyżek, dla bardziej wyraźnego smaku.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation