Kuchnia
Przepisy
Tort piernikowy z choinkami
Tort w każdym kawałku pachnący świętami Bożego Narodzenia. Miękkie, prawie jak biszkopt, ciasto piernikowe z aromatycznymi przyprawami. Do tego konfitura pomarańczowa i delikatny krem cynamonowy sprawiają, że tort na długo zostanie w Waszej pamięci. Ja pamiętam do dziś ;).
Pomysł na tort z choinkami znalazłam w internecie. Nie zastanawiając się długo od razu przystąpiłam do działania. Najpierw upiekłam pierniczki, polukrowałam je, a następnie zabrałam się za pieczenie blatów piernikowych. Oryginalny przepis nie zawiera pomarańczowego dodatku, ale znając już smak kremu cynamonowego wiedziałam, że pomarańcza musi się w nim znaleźć! Chciałam przełożyć tort frużeliną pomarańczową. Niestety mi nie wyszła :(. Dlatego ratowałam się konfiturą pomarańczową. Efekt spełnił moje oczekiwania :). Tort piernikowy z choinkami to idealny pomysł na święta!
P.S. W tym roku podjęłam kolejną próbę zrobienia frużeliny pomarańczowej, która okazała się sukcesem! Dlatego polecam ją zrobić zamiast konfitury pomarańczowej. Ale jak kto lubi… wybór pozostawiam Wam :).
Składniki na 1 blat ciasta o śr 20 cm:
65 g miękkiego masła
70 g drobnego cukru trzcinowego
1 jajko
2 łyżeczki miodu
60 ml mleka + 1 łyżeczka soku pomarańczowego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
115 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru*
3/4 łyżeczki cynamonu*
1/3 łyżeczki mielonych goździków*
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
starta skórka z 1/3 pomarańczy, bez białej części
W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło i cukier na puszystą masę. Dodajemy jajko, miód, mleko z sokiem i ekstrakt waniliowy. Dokładnie miksujemy. Masa zrobi się rzadka, ale tak ma być.
Wsypujemy suche składniki i mieszamy, aż otrzymamy gładką masę. Na końcu dodajemy startą skórkę z pomarańczy i krótko mieszamy.
Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr 20 cm.
Pieczemy od 20 do 25 minut w 180°C (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Wyciągamy ciasto i studzimy.
Powtarzamy czynność dwukrotnie :).
Zamiast podanych przypraw można użyć mieszanki przypraw do pierników – 1,5 łyżeczki.
Krem cynamonowy – krem cynamonowy:
400 ml kremówki 36%, schłodzonej
450 g serka mascarpone, schłodzonego
1 ½ płaskiej łyżeczki cynamonu
5 łyżek cukru pudru lub więcej, do smaku
W misce umieszczamy kremówkę, mascarpone, cukier puder i cynamon. Całość mieszamy przy pomocy miksera (wolne obroty), aż masa zgęstnieje.
Krem śmietankowy do dekoracji:
150 ml kremówki 36%, schłodzonej
50 g serka mascarpone, schłodzonego
2 łyżki cukru pudru
W misce umieszczamy kremówkę, mascarpone i cukier puder. Całość mieszamy przy pomocy miksera (wolne obroty), aż masa zgęstnieje.
Dodatkowo:
konfitura pomarańczowa
pierniczki – przepis Tutaj.
Wykonanie:
Ciasto piernikowe wyrasta z górką, dlatego przed składaniem tortu należy ją ściąć.
Pierwszy blat ciasta piernikowego umieszczamy na tortownicy. Nakładamy cienką warstwę konfitury pomarańczowej. Wykładamy pierwszą część kremu cynamonowego i przy pomocy szpatułki równomiernie rozprowadzamy. Kładziemy drugi blat ciasta, konfiturę pomarańczową i drugą porcję kremu. Nakładamy ostatni blat ciasta i nakładamy, cieńszą od poprzednich, warstwę kremu. Wygładzamy krem szpatułką.
Następnie ‘tynkujemy’ kremem boki tortu, tworząc efekt ‘naked cake’.
Krem śmietankowy umieszczamy w worku cukierniczym z tylką i dekorujemy tort. Na końcu dekorujemy tort pierniczkami.
Uwagi:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Oprócz składników na krem.
Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450.
Jeśli posiadamy trzy formy tej samej wielkości, to składniki mnożymy razy 3 i gotowe ciasto rozdzielamy równomiernie na trzy formy. Wtedy też najlepiej piec ciasto z funkcją termoobiegu.
Warto odłożyć ok 3 łyżek kremu cynamonowego na poprawki. Krem po kilku godzinach trochę ciemnieje i przed podaniem można jeszcze raz nałożyć na boki cienką warstwę kremu.
Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.
Jeśli lubisz piec ciasta, torty i inne słodkości oraz dzielić się z innymi radami dotyczącymi pieczenia, to zapraszam Cię do mojej grupy na FB: ‘Słodki Pomysł’. Gdzie razem z innymi czytelniczkami bloga i pasjonatkami pieczenia dzielimy się swoją wiedzą i bezcennymi radami :).
MA==