Design

Design

Cynamonowy jabłecznik cappuccino - Przepis - Fooder.pl

na ciasto:
4 jajka
120 g cukru
90 g mąki pszennej
90 g mąki ziemniaczanej
20 g kakao
4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka naparu kawy
3 łyżki gęstej śmietany

na masę jabłkową:
1 litrowy słoik jabłek na szarlotkę
8 łyżeczek żelatyny
125 ml wody

na masę śmietanową:
650 ml śmietany kremówki
200 ml jogurtu greckiego
80 g cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
125ml wody
1 łyżka naparu z kawy
½ łyżeczki cynamonu

dodatek:
200 g biszkoptów
50 g startej czekolady

Ciasto:

Ubić mikserem na sztywno białka z cukrem. Zmniejszyć obroty na najmniejsze i dodawać kolejno: żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, cynamon, kawę, olej i śmietanę. Wymieszać i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 min w temp. 180°C. Wystudzić.


Masa jabłkowa:

Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Dodać do jabłek i dokładnie wymieszać. Wylać masę na biszkopt. Wyrównać powierzchnię i wstawić na pół godziny do lodówki.


Masa śmietanowa:

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Połączyć delikatnie z jogurtem, cukrem pudrem, kawą, cynamonem i rozpuszczoną w wodzie żelatyną. Połowę masy wylać na jabłka. Ułożyć biszkopty i zalać pozostałą masą. Wstawić do lodówki na godzinę. Posypać startą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation